Hij is vandaag nog altijd het boegbeeld van de vzw, die zorgt voor een warme maaltijd en voedselpakketten voor personen die het moeilijk hebben. Met de winter op komst stijgt ook de vraag naar hulp. We zochten Pierre op en spraken over dromen, armoede, de koude en blijven doorzetten.
Pierre is ondertussen 81 jaar en zijn werk eist het harde werk van zijn tol. Toch denkt hij nog niet aan stoppen. Twintig jaar geleden richtte hij een vzw op voor personen die het wat moeilijker hebben in onze maatschappij. Naast warme maaltijden over de middag biedt Pierre ook voedselpakketten aan. Maar misschien nog het allerbelangrijkste is een luisterend oor. “We ontvangen de mensen in ons sociaal restaurant in de Romestraat,” legt Pierre uit. “Daar kunnen ze een warme maaltijd eten. Zeker tijdens de winterperiode zien we de aanvragen stijgen. De temperaturen dalen en heel veel mensen zoeken een warme plek op om even te vertoeven. Dat kan hier.”
Tijdens de coronaperiode was het erg moeilijk voor Pierre en zijn vrijwilligers om voldoende producten in te zamelen om daklozen en personen in armoede te helpen. “Het merendeel van onze inkomsten haalden we uit de goede doelenacties zoals De Warmste Week,” vervolgt Pierre. “Die acties zijn nodig om aankopen te kunnen doen voor de mensen die hier dagelijks komen eten. Het gaat soms om zo’n 120 personen op een dag.”
Vaak hebben zij bovendien gewoon een luisterend oor nodig. “Ze willen nu eenmaal hun verhaal doen,” zegt hij daarover. “Geloof mij: ik heb al wat schrijnende verhalen gehoord. Ik ontvang de mensen die in mijn zithoek plaatsnemen. Daar voelen ze zich op hun gemak en zijn we alleen. Vaak neem ik die verhalen mee naar huis, maar dan weet ik dat ik altijd blij dat ik heb kunnen luisteren. Dat doet veel voor die mensen.”
“Ooit had ik een periode dat ik uit vrees niet op restaurant durfde gaan,” zegt Pierre. “Ik wilde mensen op geen idee uitsteken. Wat als ze mij zouden zien, terwijl zij het moeilijk hebben? Veel te veel mensen glippen nog door de mazen van het net. We kunnen jammer genoeg niet iedereen bereiken.”
Voorlopig blijft Pierre nog voortdoen, maar hoe lang weet hij niet. “Tot het echt niet meer gaat,” zegt hij. “Voorlopig lukt het nog. Ik heb een goede groep vrijwilligers die mij helpt waar nodig. Ik zal er wel voor zorgen dat Lichtbaken niet ophoudt te bestaan als ik er op een dag niet meer ben. Ik moet bekennen dat het allemaal niet meer zo vlot gaat als vroeger. Weet je: ik heb het vroeger zelf nooit slecht gehad. Moest het aan mij liggen, dan heeft niemand het slecht. Alleen moeten we onze ogen zien dat de realiteit anders is. Er zijn zo veel redenen waarom personen in armoede belanden. Het gaat soms om faillissementen, echtscheidingen, … De oorzaken liggen soms ver uiteen. Niet elke persoon die in armoede leeft, heeft daar zelf schuld aan. Ook zij horen bij onze maatschappij.”
In Oostende zijn naar schatting zo’n 500 mensen dak- of thuisloos. “Een groot deel daarvan leeft echter niet op straat,” zegt schepen van Welzijn Natacha Waldmann (Groen). “242 mensen leven onder andere bij familie of vrienden. In 2017 kwamen wij voor het eerst op ruim 500 mensen uit. In 2023 was dat nog acht procent. Een evolutie die blijft groeien.”
vzw Lichtbaken
Samen leven in een Warm Oostende
Website by GODRICSON